Poznamo več vrst revme

Kaj je revma?


Izraz revma oziroma revmatizem ljudje najpogosteje razumemo kot težave z gibali – sklepi in mišicami. Vendar so revmatične bolezni zelo obširno področje, ki ne zadeva zgolj sklepov in mišic. V ta širok spekter težav pa spadajo tudi vnetni revmatizmi.

Kaj so vnetni revmatizmi?


Gre za kompleksno skupino kroničnih avtoimunih bolezni. Ena izmed najpogostejših značilnosti vnetnih revmatizmov je vnetje sklepov, ki se kaže z več znaki in simptomi (denimo boleči, otekli sklepi, slabša gibljivost in okorelost sklepov, pordeli in topli sklepi). V to skupino med drugim spadajo:

Kako jih diagnosticiramo?


Revmatične bolezni praviloma diagnosticira zdravnik specialist revmatolog, kamor družinski zdravniki napotijo ljudi, za katere sumijo, da bi lahko imeli revmatične bolezni. Revmatolog nato običajno pregleda sklepe, opravi laboratorijske preiskave in različna slikanja (denimo ultrazvok sklepov).

Sum za določene revmatične bolezni pa lahko preverimo sami, s pomočjo vprašalnikov o znakih in simptomih. To sta denimo vprašalnik za prepoznavanje vnetne bolečine v križu ali pa vprašalnik za prepoznavanje znakov psoriatičnega artritisa.

Kako poteka zdravljenje?


Zdravljenje vnetnih revmatizmov vodi specialist revmatolog. Sodobno zdravljenje temelji na stalnem spremljanju aktivnosti bolezni in ciljih zdravljenja, čemur se nato prilagaja tudi intenzivnost zdravljenja.