Zdrava prehrana

Eldse Estevez Pro Joy Rice Brand Al Carabello MOM Olga Kanstantualis

Revmatoidni artritis (RA) je vnetna bolezen, ki jo pri genetsko nagnjenih osebah sprožijo zunanji dejavniki. Eden od teh, ki vplivajo na bolezen, je tudi način prehranjevanja. Več študij je pokazalo pozitiven vpliv nekaterih hranil na aktivnost bolezni in odziv na zdravljenje.

Sredozemska dieta, za katero je značilno uživanje veliko oljčnega olja, polnozrnatih žit, sadja, zelenjave in začimb, z zmernimi količinami rib, mesa, sira in alkohola, deluje protivnetno in je povezana z zmanjšanimi bolečinami ter simptomi RA.

Prehrambni dejavniki, ki vplivajo na RA

Pozitiven vplivNegativen vpliv
  • ribe in ribje olje, bogato s polinasičenimi maščobnimi kislinami, in maščobe omega 3 (lahko skupaj z vitaminom D)
  • mononasičene maščobne kisline (olivno olje, druga rastlinska olja)
  • sredozemska dieta
  • prehrana z manj natrija
  • prehrana z manj magnezija
  • sadje, zelenjava in začimbe, bogate s polifenoli (slive, rdeče grozdje, borovnice, mango, grenivke, jabolka, pomaranče, špinača, paradižnik, soja, črni poper, ingver, kumina, lovor, cimet, sladki koren, paprika, nageljnove žbice, muškatni orešček, čili)
  • debelost
  • prehrana, ki ima veliko maščob
  • sladkane pijače

Društvo revmatikov Slovenije in revija Medicina danes sta pripravila tudi spletno izobraževanje o ustrezni prehrani za revmatike. Z Darjo Ambrožič, dr. med. in prehransko svetovalko po APF, se je pogovarjala Urša Blejc, novinarka revije Medicina danes. Posnetek si lahko ogledate na tej povezavi.

Vira:
– Skoczyńska, M, Świerkot, J. Rheumatology 2018; 59, 4: 259267.
– Zaccardelli A et al. Clin Ther 2019; 41 (7): 13231345.

SI-IMMR-210002